Харесвате ли нехаресването - Digitalpoint
Close

Харесвате ли нехаресването

И ние, като разбрахме, че Facebook тества Dislike бутон, вдигнахме вежди. Засега поне бутонът е наличен само в emoji предложенията на Messenger за малка част от потребителите.

Палец нагоре за това решение от нас, понеже ни се струва, че публичното нехаресване няма да доведе до твърде хубави неща.

Миналата година, когато се заговори за лансирането на алтернативни опции в допълнение на вездесъщия Like бутон под постовете, милиони хора притаиха дъх с надежда да получат своя бърз и лесен начин да “не харесват”. Dislike бутонът все пак им беше отказан при изготвянето на лансираните впоследствие Reactions, а директорът “Продуктов дизайн” във Facebook – Geoff Teahan – публикува доста изчерпателен пост по темата в своя блог и много ни спечели.
Долното е част от текста:
“Първо трябва да преценим колко различни реакции трябва да включим. Това може и да изглежда съвсем елементарна задача: просто плеснете един палец надолу до бутона “харесвам” и сте готови. Изобщо не е толкова просто обаче. Хората се нуждаят от нюанси с много по-висока степен на сложност в избора, който им предлагаме за тяхното изразяване. Бинарните “харесвам” и “не харесвам” не отразяват адекватно как реагираме на огромна част от нещата, с които се срещаме в реалния живот.”

Надяваме се Facebook нехаресването под формата на бутон да си остане на по-личната територия на Messenger и занапред, но времето ще покаже.